Nasiona Chia

Nasiona chia, czyli modne źródło składników odżywczych

Od pewnego czasu bardzo popularne w kuchni jest stosowanie nasion chia. Inaczej nazywa się je również nasionami szałwii hiszpańskiej. Te małe czarne ziarenka, które nieco przypominają swoim wyglądem mak, są źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak np. błonnik pokarmowy, białko i wapń. Różnorodność przepisów, w których można wykorzystywać nasiona chia jest ogromna.

Nasiona chia – skąd pochodzą?

Nasiona chia, inaczej zwane nasionami szałwii hiszpańskiej pochodzą z Meksyku, ale występują także w Gwatemalii. Nazwa “chia” pochodzi od słowa “chian”, a to w języku Azteków oznaczało “oleisty”. To właśnie Aztekom przypisuje się początki uprawy szałwii hiszpańskiej. Powiązanie nazwy “chia” ze słowem “oleisty” nie jest przypadkowe. Z nasion chia można bowiem wydobywać cenny olej, który ma szerokie zastosowanie m.in. w różnego rodzaju dietach.

Nasiona chia – do czego je wykorzystać?

Nasiona chia dobrze sprawdzają się zarówno w daniach słonych, jak i słodkich dzięki czemu można je wykorzystywać na wiele sposobów. Warto wiedzieć, że nasiona te po odpowiednim przygotowaniu mogą zastąpić nawet jajko, stąd też bardzo często używa się ich do wykonywania wypieków dla osób, które np. chcą unikać jedzenia nabiału. Bardzo popularne jest również przygotowywanie puddingów oraz innego rodzaju deserów takich, jak na przykład ciasteczka, czy budynie. Ciekawą opcją jest również robienie koktajli, które z dodatkiem nasion chia są nie tylko smaczne, ale i wartościowe. Nasiona te mogą być dodawane także do owsianek, a w wersji zmielonej świetnie sprawdzą się jako zagęszczacze do zup.

Inne pomysły na wykorzystanie nasion chia

  • posypka – nasionami chia można posypać dosłownie wszystko. Mogą one stanowić zarówno chrupiący dodatek do sałatki, jak i urozmaicić wygląd domowych wypieków.
  • mąka – z nasion chia można zrobić mąkę, wystarczy je tylko zmielić. Takie nasiona z powodzeniem mogą  zastąpić tradycyjną mąkę pszenną.
  • batoniki – nasiona chia mogą posłużyć do przygotowania zdrowych, domowych batoników. Po wymieszaniu chia z innymi składnikami, można stworzyć np. batony energetyczne.

Nasiona chia – dlaczego warto je jeść?


Oprócz tego, że nasiona chia zawierają mnóstwo witamin są również bogate w nienasycone kwasy omega – 3. Kwasy te są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Regulują one mechanizmy takie, jak np. krzepnięcie krwi i formowanie się skrzepów wewnątrznaczyniowych. Spożywanie produktów, które zawierają kwasy omega – 3 jest zalecane także przy leczeniu różnych schorzeń. Regularne przyswajanie tych kwasów przeciwdziała również powstawaniu chorób nowotworowych. Jedzenie nasion chia może więc przynieść wiele korzyści, zwłaszcza zdrowotnych.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com